100ste post – Ik word een BNF

Posted on woensdag. 14 maart 2012

7


Ik ben hard op weg om een BNF te worden. De Chelsie community in DA OTP land is een enthousiaste en er worden elke week genoeg fics geproduceerd die compleet AU zijn, waarbij de karakters ontzettend OOC zijn, maar er zijn ook echt goede fics en het klinkt een beetje raar, maar ik ben een van die mensen die redelijke goede fics schrijft. Nee echt, ik heb al dertig reviews binnen, zeven PMs van andere BNFs en veertien ‘faves’.

En nu voor de mensen die hun talent niet gedeeltelijk aan fanfiction te danken hebben…

Fanfiction is een vorm van schrijven waarbij je karakters uit tv-series, films, boeken enzovoorts ‘doorschrijft’. Je gebruikt de karakters voor je eigen verhalen. In fanfiction heb je verschillende communities (dit zijn andere communities dan waar ik vorig jaar veel over schreef) – Lord of the Rings heeft een enorme community, net als Harry Potter, maar ook Jane Austen en de Gilmore Girls hebben een flinke kring om zich heengebouwd. In science fiction is er Star Trek. Een BNF is een ‘Big Name Fan’: een fanfictionschrijver (ficcer) of fan van een serie of boek die door de community gerespecteerd wordt.

De DA community (Downton Abbey) is groot en er wordt veel geschreven over Mary en Matthew en over Anna en Bates. Voor veel ‘shippers’ (ficcers die romances tussen OTPs schrijven (One True Pairing) zijn zij het helemaal. Over de karakters is veel informatie beschikbaar, ze zijn veel in beeld en ze zijn jong en mooi – hoewel ik John Bates niet jong vind en ook niet echt als ‘mooi’ zou bestempelen. Veel ficcers zijn zelf ook jong, je ziet dit in veel fics ook wel terugkomen: ze zijn soms slecht voorbereid en de karakters ondernemen acties waarvan je denkt: Huh?! Dan zijn ze dus OOC (out of character).

Maar ik vind Matthew en Mary niet zo leuk. En Anna en Bates gaat me op tv al te lang door. Ik vind Sybil en Branson leuk, vooral omdat zij zo’n blij type is en hij een ouderwetse socialist (I am a socialist, not an idiot). Maar al sinds de allereerste aflevering denk ik dat er meer gaande is tussen Mrs Hughes en Mr Carson.

Ik ben dus een echte Chelsie. Mijn tumblr dashboard staat vol met Carsowls, gifjes waarbij ze elkaar’s handen lijken vast te houden en nog veel sentimentelere dingen, maar het is vooral ff.net dat vol staat met ‘lekker spul’.

Het is dus een beetje stil op mn blog. Ik heb het te druk met het schakelen tussen POVs, beta-reading, fics lezen en reviewen.

Het is me ook weer wat: een 100ste post die gaat over dat ik hier niet meer zo veel post… maar dat komt wel weer hoor. Ik ken mezelf: ficcen is leuk en ik geniet van de aandacht, maar als straks de eerste rush een beetje is gaan liggen, dan heb ik meer oog voor andere dingen. Zoals koekjes en fröbels. Echt waar.

source: downtondownstairs.tumblr.com - ik weet niet of ze hem zelf heeft gemaakt, tumblr is 'moeilijk' wat bronnen betreft

Oh, AU is ‘author’s universe’ – dan worden karakters in een andere tijd of plek geplaatst en doen ze ontzettend veel dingen die OOC zijn. Maar ook die fics kunnen erg vermakelijk zijn.
Ik discrimineer niet zo erg. Dat zie je wel.

Advertenties